Zarejestruj sięKontaktPomoc

Przepisy na pyszne sałatki dla dzieci

   

 SMACZNE I PEŁNE WITAMIN, SZYBKE W PRZYGOTOWANIU

 

SAŁATKI

 

 

 

Sałatka z kukurydzy i kurczaka

 

Na 5 porcji

 

Składniki:

■ pierś z kurczaka 650 g ■ ananasy 200g

■ marchew 100g ■ rodzynki 25g

■ pietruszka 50g ■ majonez 150g

■ seler 150g ■ sól

■ kukurydza 200g ■pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Warzywa umyć, obrać, opłukać, mięso umyć, ugotować w wywarze ( marchew, pietruszka, seler) a warzywa ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydze odcedzić od soku i połączyć z rodzynkami oraz w pokrojonym w kostkę ananasem. Doprawić solą i pieprzem a następnie wymieszać z majonezem.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Idealna na kolacje lub przyjęcie dla dzieci.

 

 

 

Sałatka z papryki i żółtego sera

 

Na 5 porcji

 

Składniki:

ser żółty 200g ■ pomidor 100g

papryka świeża 200g ■ majonez 50g

cebula 50g ■ sól

zielona pietruszka 10g ■ pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Oczyszczoną paprykę, cebulę, pomidory i ser pokroić w paski, wymieszać z majonezem i posiekaną zielona pietruszką i przyprawami. Wyporcjować i podać z pieczywem

 

Stopień trudności: łatwe

 

Idealna na kolacje lub przyjęcie dla dzieci.

 

 

 

 

Sałatka wieloowocowa

 

 

Składniki:

pomarańcze (2 szt) 400g ■ miód 1łyżka 20g

banany (2szt) 300g ■ orzechy włoskie 20g

kiwi (1szt) 60g ■ sok z cytryny

czarny winogron 50g ■ sok jabłkowy 50ml

 

 

Sposób przygotowania:

 

Sporządzenie zalewy: sparzyć i wycisnąć sok z cytryny, połączyć z sokiem z jabłkiem, rozpuścić w tym miód

Pomarańcze obrać, podzielić na części pokroić nożem na kawałki ok 1cm. Banany obrać i pokroić w cienkie plastry, dodać do pomarańczy, połowa zalewy skropić i wymieszać. W tym czasie posiekać orzechy włoskie na duże kawałki, umyć winogrona, usunąć łodyżki i pokroić na połówki oraz usunąć pestki, kiwi obrać i pokroić w plasterki. Udekorować orzechami włoskimi, winogronami i plastrami kiwi.

 

Stopień trudności:łatwy

 

Idealna na deser lub przyjęcie dla dzieci.

 

 

 

 

Makaron z wędzonym łososiem

 

 

Składniki:

makaron ( muszelki świderki ) 30dag ■ pęczek koperku

wędzony łosoś (lub tuńczyk z puszki w oleju lub sosie własnym) 20dag ■ sól, pieprz

śmietana 200ml ■ cytryna

oliwa 2 łyżki ■ pomidor

■ średnia cebula ■ pół łyżeczki masła

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę obieramy i drobni siekamy. Łososia kroimy w większa kostkę. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się szklista. Dodajemy łososia, podsmażamy przez 2-3minuty

Wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym )

Koperek opłukujemy i starannie otrzepujemy z wody. Kilka gałązek odkładamy do dekoracji. Resztę siekamy i dodajemy do łososia.

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie ( można dodać trochę tłuszczu ), odcedzamy.

Przekładamy na talerze. Na wierzchy układamy łososia

Dekorujemy koperkiem, cząstkami cytryny oraz pokrojonym w kostkę uprażonym na maśle pomidorem.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Idealna na kolacje lub przyjęcie dla dzieci.

 

 

 

 

Sałatka z indyka i ryżu ( na ciepło )

 

Składniki

40dag ugotowanej piersi z indyka ■ 2 łyżeczki musztardy

szklanka długoziarnistego ryżu ■ 0,5 szklanki rodzynek

duży strąk zielonej papryki ■ 10dag żółtego sera ( gouda )

łyżka oleju ■ sól

0,5 szklanki majonezu

 

 

Sposób przygotowania:

 

Rodzynki namoczyć na pół godziny w ciepłej wodzie, Ser i oczyszczona, umytą papryke pokroić w drobną kostkę. Ryż ugotować razem z papryką do miękkości w dużej ilości osolonej wody. Wlać na sito, przelać zimną wodą, dobrze osaczyć. Na patelni rozgrzać olej, włożyć ryż z papryką, dodać pokrojone w kostkę mięso, majonez, musztardę, osączone rodzynki i ser. Podgrzewać, często mieszając, aż potrawa będzie gorąca. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać prosto z patelni.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Idealna na kolacje lub przyjęcie dla dzieci.

 

 

Sałatka makaronowa z salami

 

Składniki:

20 dag makaronu typu rurki ■ 20dag majonezu

20 dag salami ■ 1 mały jogurt naturalny ( 15 dag )

4 jajka ■ 2 łyżeczki musztardy

1 pęczek dymki ■ sól

4 ogórki konserwowe ■ pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Minutę przed końcem gotowania dodać do makaronu. Przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Zdjąć skórkę, pokroić salami w kostkę. Jajka i ogórki pokroić w plasterki.

Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, musztardą i 4 łyżkami zalewy z ogórków. Składniki sałatki ( oprócz jajka ) wymieszać w misce z sosem, odstawić na 30 minut. Sałatkę doprawić, udekorować plasterkami jajek.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Idealna na kolacje lub przyjęcie dla dzieci.

 

 

 

 

Twój koszyk jest pusty
Skontaktuj się z nami lub
zgłoś problem tutaj

e-mail:
napisz do nas

telefon:
663 233 355

telefon:

fax:

gadu-gadu:
5053403


lub zapoznaj się z Pomocą

Opis i zdjęcia produktów na stronie Trendy-Kids.pl stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie zgodnie z ustawa z dn. 04.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. nr 24 poz.93) oraz ochronie z ustawy z dn. 08.06.1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. nr. 47 poz. 211). Kopiowanie zabronione!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij